Body: 

1) „Ételekre Zoom-olás” – témanap az egészséges táplálkozásról

A gyermekkori elhízás és túlsúly megakadályozására irányuló program, mely során játékos formában, közismert személyekkel történő közös tevékenységek járulunk hozzá a szemléletmód váltáshoz. A programba bevonjuk az intézmény teljes tanuló közösségét és a szülőket is.

Beszámoló

Fotók

2) „Villa és sportcipő” - sportnap

Az egynapos program keretében olyan projekt valósul meg, ahol az aktív mozgás és a táplálkozási szokások alakítása együtt valósul meg.  Főbb témái a fiatalok táplálkozási szokásai, a táplálkozás és a mozgás között lévő kapcsolat, a reklámok hatása az életvitelre, a diákok fogyasztói tapasztalatai, az egyes napszakoknak megfelelő helyes táplálkozás, a táplálkozás szociális és kulturális vonatkozásai (másokra való befolyás), a menzán megjelenő egészséges ételek.

A sportnap az alsó és felső tagozatosokat egyaránt megcélozza, a nap tematikája illeszkedik a megfelelő életkorhoz. A programon részt vesznek a szülők és a pedagógusok is.

Beszámoló

Fotók

3) Gyerek Paradicsom - egészséges életmód és környezettudatos élményprogram

A programon a gyerekek többek között megismerik a különböző fűszernövényeket, szerepjátékokon keresztül zöldségeket, gyümölcsöket ajánlanak társaiknak. A gyakorlati megtapasztalást követően életkoruknak megfelelő információk átadásával beszélgető-körre kerül sor, ahol a főzéshez szükséges hozzávalókról, az évszaknak megfelelő táplálkozás előnyeiről esik szó. A program részeként a gyerekek betekintést kapnak a növénytermesztésbe, ösztönözzük őket a zöld növényi világ megőrzésére.

Beszámoló

Fotók

4) Platán Hét - projekthét

Az iskolai közösségfejlesztő program keretében a szülők bevonásával főzőversenyt szervezünk. A projekthét keretében meghirdetjük a „Csináld te is” akciót, mely során a diákok aktívan kipróbálhatnak az egészséges életvitelt támogató tevékenységeket.

Beszámoló

Fotók

5) Életmód tábor

Az életmód táborba elsősorban a túlsúllyal küzdő gyermekeket vonjuk be. Célunk, hogy az ötnapos program keretében a gyerekek szakmai segítségnyújtás mellett megszokják a megfelelő táplálkozási szokásokat, igényükké váljon a könnyű, de rendszeres testmozgás. A programot 25 fő bevonásával 5 napos bentlakásos tábor keretében valósítjuk meg.

Beszámoló

Fotók

6) Bakancstúra

Gyalogos túrát szervezünk Parádsasvár környékére 50 fő bevonásával. A programon részt vesznek diákok és szülők egyaránt. A program során népszerűsítjük a rendszeres testmozgást, közös főzést szervezünk, ahol az ételek elkészítésén keresztül felhívjuk a figyelmet a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok helyes arányára, a szükséges folyadékbevitel jelentőségére.

Beszámoló

Fotók

7) Vízitúra

Egynapos evezés a Duna mellékágán 50 fő részvételével. A program célja, hogy az egészséges életmód kialakítása természetközeli környezetben történjen, megmutassuk a gyermekeknek a mozgás örömét és érzékeltessük annak hasznát. A vízitúrán az étkezés az egészséges táplálkozás szabályainak figyelembe vételével történik.

Beszámoló

Fotók

8) Gastro-nap

Iskolai tankonyha látogatása során a betekintést nyerhetnek a tanulók a kulisszák mögé, mellyel célunk a konyhai higiénés ismeretek bővítése, lehetőség biztosítása egy étel közös elkészítésére. A program során megismerhetik a diákok a természetes és minőségi alapanyagok felhasználását, az egészséges ételek készítésének technikáit.
A programon 7-8. osztályos diákok vesznek részt.

Beszámoló

Fotók

9) Happy-Hét - Vízfogyasztást népszerűsítő egészséghét

A HAPPY program fő célja a folyadék bevitel növelése, ezzel párhuzamosan a cukros, szénsavas üdítők fogyasztásának csökkentése, helyette a vízfogyasztás népszerűsítése.

Intézményünk diákjai ezen a héten különböző feladatokat kapnak, melynek középpontjában természetesen az egészséges folyadékbevitel áll. Így a tanórák anyagába beépített programelemeken kívül HAPPY videót, vizes szelfiket várunk a felső tagozatosainktól, az alsósok pedig Vízi Virág címen üres palackok és kupakok felhasználásával virágkiállítást szerveznek. Az osztályok ezen a héten egy másik, általuk választott osztály megajándékozására is készülnek: a Tedd boldoggá! programunk szerint az alsósok egyedi pohárral lepik meg a felsősöket, míg a nagyobb diákok poháralátéttel kedveskednek az alsóbb évfolyam tanulóinak.

Beszámoló

Fotók

10) Recept csere-bere délután

A szülők bevonásával olyan börzét rendezünk, ahol ételkóstolás mellett a szülők recepteket osztanak meg egymással. Az egészséges táplálkozás népszerűsítése érdekében ezeket a recepteket megosztjuk az iskola honlapján

Beszámoló

Fotók

Receptgyűjtemény

11) Ha van kedved, oszd meg velünk

A hétvégi, családi körben készített étrendek bemutatására szolgáló program, melynek célja, hogy az egészséges táplálkozásra, az otthon elkészített ételek fontosságára, a közös főzés örömére felhívjuk a figyelmét a gyerekeknek. A megfelelő fejlődéshez, kiegyensúlyozott étrendhez elengedhetetlen a rendszeres, változatos étkezés, ami megalapozza felnőttkori étkezési szokásait is gyermekeinknek. Az otthoni ízek meghatározóak számunkra. A szülő a legjobbat akarja nyújtani gyermekének, ám néha fejtörést okoz mi az, ami egészséges étel és szívesen is fogyasztja a család. Ezért jó gondolatnak találtuk azt, hogy az ötletadáshoz kedvet érző felnőttek, gyerekek megosszák velünk a náluk jól bevált hétvégi étrendjüket. A gyerekek leírják, hogy hétvégén mit főzött anyukájuk, vagy mit ebédeltek otthon. Ezt az étrendet a dietetikus közreműködésével átbeszéljük először, majd a gyerekek osztálytársaiknak elmesélik.

Beszámoló

Fotók